logo
BEJELENTKEZÉS | REGISZTRÁCIÓ
Elfelejtetted a jelszavad?





A gyakornokok szakmai kompetenciáinak rövid bemutatása

SZAKTERÜLETEK, AHOL A HALLGATÓK SZAKMAI KOMPETENCIÁJÁT IGÉNYBE VEHETI

GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR KÉPZÉSI TERÜLETEI:

  • Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szak 
  • Informatikus és szakigazgatási agrármérnök szak 
  • Kereskedelem és marketing szak 
  • Pénzügy és számvitel szak
  • Turizmus-vendéglátás szak
  • Sportszervező szak
  • Gazdálkodási és menedzsment szak
  • Nemzetközi gazdálkodás

 

 

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök

  • vidéki területen elő emberek életfeltételeinek javítása, a rendelkezésre álló források integrálása;
  • az agrárvállalatok és -vállalkozások irányítási, gazdasági feladatainak ellátása;
  • a vidéki térség problémáinak, fejlesztési lehetőségeinek elemzése; üzleti terv készítése;
  • hozzájárulás a gazdálkodási szerkezet folyamatos megújításához;
  • a meglévő számviteli ismeretek birtokában a kisvállalkozások bizonylatolási és elszámolási kötelezettségeinek teljesítése;
  • közreműködés a tájhasznosítási, ökotermesztési és integrált termesztési stratégiák kidolgozásában és megvalósításában;
  • a vidéki térségfejlesztés nemzetközi követelményeinek kezelése;
  • a vidéki térség fejlesztéséhez szükséges projektek megírására, koordinálása.

Informatikus és szakigazgatási szak

  • informatikai eszközök és rendszerek alkalmazása az agrár, szak- és közigazgatási jellegű problémák megoldásában;
  • korszerű info-kommunikációs eszközök, módszerek és rendszerek alkalmazása, adatbázisok tervezésével, létrehozásával és menedzselésével kapcsolatos feladatok ellátása;
  • informatikai támogatás és fejlesztés végrehajtásában történő közreműködés;
  • fejlesztési és üzemeltetési projektek tervezése, irányítása, szakigazgatási alkalmazások működtetése, felhasználói szolgáltatások ellátása;
  • az agrárgazdaság központi, regionális és helyi szintű igazgatását, felügyeletét, szervezését ellátó állami és civil szervezetekben vezetői, szervezői, hatósági és igazgatási munka ellátása;
  • az Európai Unió és az állami, költségvetési szektor, valamint az agrárgazdaság közötti kapcsolatrendszert alkotó intézményekben vezetői, szervezői feladatok ellátása.

Pénzügy és számvitel szak

  • a pénzügyi, befektetési, finanszírozási, beruházási döntések elokészítése, a hitelkérelmek, pénzügyi tervek, pályázatok készítése, értékelése;
  • önálló finanszírozási döntések, a mérlegbeszámoló elkészítése;
  • a vagyonra és üzleti működésre vonatkozó beszámolók önálló összeállítása, elemzése;
  • adó-, illeték-, vám-, jövedék-, tb-kötelezettségek meghatározása és a bevallások elkészítése;
  • gazdasági folyamatok, szervezeti események komplex pénzügyi, számviteli következményeinek meghatározása;
  • számviteli politika, számviteli szabályzatok készítése;
  • gazdálkodási, likviditási és hatékonysági követelmények összehangolása;
  • önálló munkavégzés és csoportmunka;
  • tárgyalási és prezentációs technikák alkalmazása, meggyőző szakmai érvelés, korszerű informatikai eszközök használata.

Kereskedelem és marketing szak

A hallgatók ismerik:

  • a társadalmi, gazdasági, piaci környezetet, mechanizmusait, szervezeteit, működési elveit, fejlődési trendjeit;
  • a marketing fogalmát, koncepcióját, eszközrendszerét és módszertanát az üzleti és non-profit szférában;
  • a marketing szerepét a vállalat, intézmény működésében, a marketing kapcsolatát a szervezet más folyamataival, funkcióival;
  • a fogyasztói, vevői magatartás folyamatát, a fogyasztóvédelem területét;
  • az értékesítési, üzletkötési tevékenység folyamatait, jogi, etikai követelményeit;
  • a kereskedelmi vállalatok működését és szervezetét, a kereskedelmi tevékenység főbb munkafolyamatait és technikáit;
  • a logisztikai folyamatokat;
  • az e-üzlet módszereit és hátterét;
  • képesek a marketing értékesítés roved és középtávú döntési folyamataiban való eligazodásra, a gyors piaci változások felismerésére, azokhoz való alkalmazkodásra.

 

MEZŐGAZDASÁG, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR KÉPZÉSI SZAKTERÜLETEI:

- Állattenyésztő mérnök 
- Élelmiszermérnök
- Mezőgazdasági mérnöki 
- Kertészmérnök
- Környezetgazdálkodási agrármérnök 
- Növénytermesztő mérnök 
- Természetvédelmi mérnök 
- Vadgazda mérnök

Állattenyésztő mérnök

  • az állattenyésztés és takarmányozás, az állati termékek feldolgozása, értékesítése területén az ismeretek, módszerek, technológiák és munkaműveletek alkalmazása;
  • az állattenyésztési ágazatokban folyó takarmánytermesztési, takarmányozási technológiai munkák szervezése, berendezések és gépek szakszerű üzemeltetése;
  • gazdasági állatfajok tenyésztő, nemesítő munkájának elvégzése;
  • az állatállomány betegségmegelőző feladatainak szervezése és megvalósítása;
  • az előállított termékek szakszerű kezelése és azok értékesítése, piaci forgalmazása;.
  • állati termék előállítás minőségi, minőségbiztosítási, környezetvédelmi és munkavédelmi előírásainak, jogi és közgazdasági szabályzórendszerének alkalmazása;
  • környezetvédelemmel és állatvédelemmel kapcsolatos előírások betartása;
  • gazdálkodás pénzügyi feltételeinek tervezése és gyakorlati megvalósítása;
  • gazdasági folyamatok elemzése és az azzal kapcsolatos nyilvántartási folyamatok végzése

Élelmiszermérnök

  • az élelmiszer előállítás és forgalmazás területén az élelmiszer-előállítással kapcsolatos gazdálkodástudományi, vezetési és szervezési, marketing, élelmiszeripari informatikai, szabványosítási és műszaki szabályozási elvek alkalmazása;
  • az élelmiszeripari alapanyagokban és az élelmiszerekben a feldolgozás és a tárolás során bekövetkező fizikai, kémiai, biológiai és érzékszervi változások és ezek molekuláris hátterének felismerése;
  • az élelmiszeripari műveletek alapjainak birtokában az élelmiszeripari feldolgozás és tartósítás korszerű technológiai és a biotechológiai eljárások alkalmazása;
  • élelmiszeripari nyersanyagok értéknövelő előállítása, tartósítása, biztonságos élelmiszerek előállítása;
  • élelmiszer alapanyagok és élelmiszerek vizsgálati módszereinek biztonságos alkalmazása, a főbb élelmiszer komponensek azonosítása;
  • az élelmiszeripar számára fontos mikroorganizmusok kimutatása, vizsgálati módszereinek elvégzése;
  • élelmiszeripari folyamatok tervezése, szervezése, ellenőrzése;
  • élelmiszeripari folyamatok minőségügyi rendszerének alkalmazása, irányítása;
  • HACCP rendszer kiépítésében történő közreműködés és annak irányítása;
  • élelmiszertechnológiákkal kapcsolatos környezetvédelmi előírások alkalmazása;
  • szakmai problémák megfogalmazása, elemzése, értékelése.

Kertészmérnök

  • a kertészeti növényekben lejátszódó fontosabb folyamatok fizikai, kémiai, biológiai hátterének felismerésre;
  • biológiai, kémiai, élettani, műszaki és technológiai ismeretek alapján magas biológiai értékű kertészeti termékek előállítása, megóvása;
  • termesztés technológiák élettani, műszaki és közgazdasági hátterének meghatározása;
  • kertészeti termesztésben károsító szervezetek felismerése, ellenük való hatékony védekezés;
  • a termesztéssel kapcsolatos környezetvédelmi előírások alkalmazása; önálló kertészeti gazdaságok létrehozása és üzemeltetése;
  • kertészeti termékek tervezése, szervezése, ellenőrzése; kertészeti termelés és forgalmazás terén a várható trendek felismerése, a tevékenységek ennek megfelelő módosítása;
  • szakmai problémák megfogalmazása, elemzése, értékelése.

Környezetgazdálkodási agrármérnök

  • önálló környezetszemléletű gazdálkodás, korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazása;
  • környezetkímélő és fenntartható technológiák alkalmazása;
  • vállalatok környezetirányítási rendszerének kezelése;
  • fenntartható földhasználatok kivitelezése;
  • fenntartható tájgazdálkodás megvalósítása;
  • az agrár-környezetgazdálkodási rendszerek alkalmazása a gyakorlatban;
  • azok ellenőrzése, valamint szaktanácsadás.

Mezőgazdasági mérnök

  • természettudományi, műszaki, mezőgazdasági, technológiai, gazdasági és gazdálkodási ismeretek alkalmazása;
  • önálló gazdálkodásra, a mezőgazdasági ágazatokban használatos korszerű technológiák alkalmazása;
  • piacképes mezőgazdasági termékek előállítása és forgalmazása;
  • mezőgazdasághoz kapcsolódó folyamatok ellenőrzése, irányítása, mezőgazdasági projektek menedzselése;
  • a környezetvédelmi előírások, a fenntartható mezőgazdasági termelés alapelveinek alkalmazása;
  • gazdasági technológiai innováció.

Növénytermesztő mérnök

  • a növényi termék-előállítás, kereskedelem, forgalmazás, menedzsment folyamatainak áttekintése, értékelése;
  • szántóföldi növényekkel kapcsolatos természettudományos, műszaki, mezőgazdaság technológiai, gazdasági, gazdálkodási ismeretek alkalmazása;
  • talaj. és tájvédelmi feladatok ellátása.

Természetvédelmi mérnök

  • az elsajátított természetvédelmi, erdőkezelési, mezőgazdasági, vízkormányzási, vad- és halgazdálkodási ismeretek alapján a gazdálkodási folyamatok és a természetvédelmi problémák, valamint a földhasználati és védelmi tevékenység komplex kezelése;
  • természetvédelmi, hal- és vadgazdálkodási, erdészeti, mezőgazdasági és vízgazdálkodási problémák elemzése;
  • a természetvédelmi adattárak, az erdészeti és vadgazdálkodási üzemtervek, a földnyilvántartások adatainak, térképeinek megértése és értelmezése;
  • természetvédelmi problémák megoldása, ökológiai szemléletű fajmegőrzési, élőhely-fejlesztési, tájrekonstrukciós feladatok elvégzése.

Vadgazda mérnök

  • az elsajátított erdőgazdálkodási, mezőgazdasági, természetvédelmi ismeretek alapján a gazdálkodási folyamatok és természetvédelmi problémák, valamint a földhasználati és védelmi tevékenység komplex kezelése;
  • vadgazdálkodási, erdészeti, mezőgazdasági és természetvédelmi problémák elemzése;
  • statisztikai, rendszerelméleti, ökonómiai elemzési módszerek alkalmazásával a problémák megoldása;
  • az Országos Vadgazdálkodási Adattár, az erdészeti és vadgazdálkodási üzemtervek, földnyilvántartások adatainak, térképeinek megértése és értelmezése;
  • vadállomány-szabályozási problémák megoldása, ökológiai szemléletű élőhely-fejlesztési feladatok elvégzése.


Kiemelt partnerek:

E-on Tiszántúli régió
www.eon.hu

DE Gazdaságtudományi Kar
www.econ.unideb.hu/

Aquaticum Termál és Wellness Hotel****
www.aquaticum.hu

OTP Bank Nyrt.
www.otp.hu

Generali Providencia Zrt.
www.generali.hu

Online áruház
www.digitalko.hu




E-mail: info@magpraktikum.hu