SZAKTERÜLETEK, AHOL A HALLGATÓK SZAKMAI KOMPETENCIÁJÁT IGÉNYBE VEHETI
GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR KÉPZÉSI TERÜLETEI:
- Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szak
- Informatikus és szakigazgatási agrármérnök szak
- Kereskedelem és marketing szak
- Pénzügy és számvitel szak
- Turizmus-vendéglátás szak
- Sportszervező szak
- Gazdálkodási és menedzsment szak
- Nemzetközi gazdálkodás
Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
-
vidéki területen elő emberek életfeltételeinek javítása, a rendelkezésre álló források integrálása;
-
az agrárvállalatok és -vállalkozások irányítási, gazdasági feladatainak ellátása;
-
a vidéki térség problémáinak, fejlesztési lehetőségeinek elemzése; üzleti terv készítése;
-
hozzájárulás a gazdálkodási szerkezet folyamatos megújításához;
-
a meglévő számviteli ismeretek birtokában a kisvállalkozások bizonylatolási és elszámolási kötelezettségeinek teljesítése;
-
közreműködés a tájhasznosítási, ökotermesztési és integrált termesztési stratégiák kidolgozásában és megvalósításában;
-
a vidéki térségfejlesztés nemzetközi követelményeinek kezelése;
-
a vidéki térség fejlesztéséhez szükséges projektek megírására, koordinálása.
Informatikus és szakigazgatási szak
-
informatikai eszközök és rendszerek alkalmazása az agrár, szak- és közigazgatási jellegű problémák megoldásában;
-
korszerű info-kommunikációs eszközök, módszerek és rendszerek alkalmazása, adatbázisok tervezésével, létrehozásával és menedzselésével kapcsolatos feladatok ellátása;
-
informatikai támogatás és fejlesztés végrehajtásában történő közreműködés;
-
fejlesztési és üzemeltetési projektek tervezése, irányítása, szakigazgatási alkalmazások működtetése, felhasználói szolgáltatások ellátása;
-
az agrárgazdaság központi, regionális és helyi szintű igazgatását, felügyeletét, szervezését ellátó állami és civil szervezetekben vezetői, szervezői, hatósági és igazgatási munka ellátása;
-
az Európai Unió és az állami, költségvetési szektor, valamint az agrárgazdaság közötti kapcsolatrendszert alkotó intézményekben vezetői, szervezői feladatok ellátása.
Pénzügy és számvitel szak
-
a pénzügyi, befektetési, finanszírozási, beruházási döntések elokészítése, a hitelkérelmek, pénzügyi tervek, pályázatok készítése, értékelése;
-
önálló finanszírozási döntések, a mérlegbeszámoló elkészítése;
-
a vagyonra és üzleti működésre vonatkozó beszámolók önálló összeállítása, elemzése;
-
adó-, illeték-, vám-, jövedék-, tb-kötelezettségek meghatározása és a bevallások elkészítése;
-
gazdasági folyamatok, szervezeti események komplex pénzügyi, számviteli következményeinek meghatározása;
-
számviteli politika, számviteli szabályzatok készítése;
-
gazdálkodási, likviditási és hatékonysági követelmények összehangolása;
-
önálló munkavégzés és csoportmunka;
-
tárgyalási és prezentációs technikák alkalmazása, meggyőző szakmai érvelés, korszerű informatikai eszközök használata.
Kereskedelem és marketing szak
A hallgatók ismerik:
-
a társadalmi, gazdasági, piaci környezetet, mechanizmusait, szervezeteit, működési elveit, fejlődési trendjeit;
-
a marketing fogalmát, koncepcióját, eszközrendszerét és módszertanát az üzleti és non-profit szférában;
-
a marketing szerepét a vállalat, intézmény működésében, a marketing kapcsolatát a szervezet más folyamataival, funkcióival;
-
a fogyasztói, vevői magatartás folyamatát, a fogyasztóvédelem területét;
-
az értékesítési, üzletkötési tevékenység folyamatait, jogi, etikai követelményeit;
-
a kereskedelmi vállalatok működését és szervezetét, a kereskedelmi tevékenység főbb munkafolyamatait és technikáit;
-
a logisztikai folyamatokat;
-
az e-üzlet módszereit és hátterét;
-
képesek a marketing értékesítés roved és középtávú döntési folyamataiban való eligazodásra, a gyors piaci változások felismerésére, azokhoz való alkalmazkodásra.
MEZŐGAZDASÁG, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR KÉPZÉSI SZAKTERÜLETEI:
- Állattenyésztő mérnök
- Élelmiszermérnök
- Mezőgazdasági mérnöki
- Kertészmérnök
- Környezetgazdálkodási agrármérnök
- Növénytermesztő mérnök
- Természetvédelmi mérnök
- Vadgazda mérnök
Állattenyésztő mérnök
-
az állattenyésztés és takarmányozás, az állati termékek feldolgozása, értékesítése területén az ismeretek, módszerek, technológiák és munkaműveletek alkalmazása;
-
az állattenyésztési ágazatokban folyó takarmánytermesztési, takarmányozási technológiai munkák szervezése, berendezések és gépek szakszerű üzemeltetése;
-
gazdasági állatfajok tenyésztő, nemesítő munkájának elvégzése;
-
az állatállomány betegségmegelőző feladatainak szervezése és megvalósítása;
-
az előállított termékek szakszerű kezelése és azok értékesítése, piaci forgalmazása;.
-
állati termék előállítás minőségi, minőségbiztosítási, környezetvédelmi és munkavédelmi előírásainak, jogi és közgazdasági szabályzórendszerének alkalmazása;
-
környezetvédelemmel és állatvédelemmel kapcsolatos előírások betartása;
-
gazdálkodás pénzügyi feltételeinek tervezése és gyakorlati megvalósítása;
-
gazdasági folyamatok elemzése és az azzal kapcsolatos nyilvántartási folyamatok végzése
Élelmiszermérnök
-
az élelmiszer előállítás és forgalmazás területén az élelmiszer-előállítással kapcsolatos gazdálkodástudományi, vezetési és szervezési, marketing, élelmiszeripari informatikai, szabványosítási és műszaki szabályozási elvek alkalmazása;
-
az élelmiszeripari alapanyagokban és az élelmiszerekben a feldolgozás és a tárolás során bekövetkező fizikai, kémiai, biológiai és érzékszervi változások és ezek molekuláris hátterének felismerése;
-
az élelmiszeripari műveletek alapjainak birtokában az élelmiszeripari feldolgozás és tartósítás korszerű technológiai és a biotechológiai eljárások alkalmazása;
-
élelmiszeripari nyersanyagok értéknövelő előállítása, tartósítása, biztonságos élelmiszerek előállítása;
-
élelmiszer alapanyagok és élelmiszerek vizsgálati módszereinek biztonságos alkalmazása, a főbb élelmiszer komponensek azonosítása;
-
az élelmiszeripar számára fontos mikroorganizmusok kimutatása, vizsgálati módszereinek elvégzése;
-
élelmiszeripari folyamatok tervezése, szervezése, ellenőrzése;
-
élelmiszeripari folyamatok minőségügyi rendszerének alkalmazása, irányítása;
-
HACCP rendszer kiépítésében történő közreműködés és annak irányítása;
-
élelmiszertechnológiákkal kapcsolatos környezetvédelmi előírások alkalmazása;
-
szakmai problémák megfogalmazása, elemzése, értékelése.
Kertészmérnök
-
a kertészeti növényekben lejátszódó fontosabb folyamatok fizikai, kémiai, biológiai hátterének felismerésre;
-
biológiai, kémiai, élettani, műszaki és technológiai ismeretek alapján magas biológiai értékű kertészeti termékek előállítása, megóvása;
-
termesztés technológiák élettani, műszaki és közgazdasági hátterének meghatározása;
-
kertészeti termesztésben károsító szervezetek felismerése, ellenük való hatékony védekezés;
-
a termesztéssel kapcsolatos környezetvédelmi előírások alkalmazása; önálló kertészeti gazdaságok létrehozása és üzemeltetése;
-
kertészeti termékek tervezése, szervezése, ellenőrzése; kertészeti termelés és forgalmazás terén a várható trendek felismerése, a tevékenységek ennek megfelelő módosítása;
-
szakmai problémák megfogalmazása, elemzése, értékelése.
Környezetgazdálkodási agrármérnök
-
önálló környezetszemléletű gazdálkodás, korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazása;
-
környezetkímélő és fenntartható technológiák alkalmazása;
-
vállalatok környezetirányítási rendszerének kezelése;
-
fenntartható földhasználatok kivitelezése;
-
fenntartható tájgazdálkodás megvalósítása;
-
az agrár-környezetgazdálkodási rendszerek alkalmazása a gyakorlatban;
-
azok ellenőrzése, valamint szaktanácsadás.
Mezőgazdasági mérnök
-
természettudományi, műszaki, mezőgazdasági, technológiai, gazdasági és gazdálkodási ismeretek alkalmazása;
-
önálló gazdálkodásra, a mezőgazdasági ágazatokban használatos korszerű technológiák alkalmazása;
-
piacképes mezőgazdasági termékek előállítása és forgalmazása;
-
mezőgazdasághoz kapcsolódó folyamatok ellenőrzése, irányítása, mezőgazdasági projektek menedzselése;
-
a környezetvédelmi előírások, a fenntartható mezőgazdasági termelés alapelveinek alkalmazása;
-
gazdasági technológiai innováció.
Növénytermesztő mérnök
-
a növényi termék-előállítás, kereskedelem, forgalmazás, menedzsment folyamatainak áttekintése, értékelése;
-
szántóföldi növényekkel kapcsolatos természettudományos, műszaki, mezőgazdaság technológiai, gazdasági, gazdálkodási ismeretek alkalmazása;
-
talaj. és tájvédelmi feladatok ellátása.
Természetvédelmi mérnök
-
az elsajátított természetvédelmi, erdőkezelési, mezőgazdasági, vízkormányzási, vad- és halgazdálkodási ismeretek alapján a gazdálkodási folyamatok és a természetvédelmi problémák, valamint a földhasználati és védelmi tevékenység komplex kezelése;
-
természetvédelmi, hal- és vadgazdálkodási, erdészeti, mezőgazdasági és vízgazdálkodási problémák elemzése;
-
a természetvédelmi adattárak, az erdészeti és vadgazdálkodási üzemtervek, a földnyilvántartások adatainak, térképeinek megértése és értelmezése;
-
természetvédelmi problémák megoldása, ökológiai szemléletű fajmegőrzési, élőhely-fejlesztési, tájrekonstrukciós feladatok elvégzése.
Vadgazda mérnök
-
az elsajátított erdőgazdálkodási, mezőgazdasági, természetvédelmi ismeretek alapján a gazdálkodási folyamatok és természetvédelmi problémák, valamint a földhasználati és védelmi tevékenység komplex kezelése;
-
vadgazdálkodási, erdészeti, mezőgazdasági és természetvédelmi problémák elemzése;
-
statisztikai, rendszerelméleti, ökonómiai elemzési módszerek alkalmazásával a problémák megoldása;
-
az Országos Vadgazdálkodási Adattár, az erdészeti és vadgazdálkodási üzemtervek, földnyilvántartások adatainak, térképeinek megértése és értelmezése;
-
vadállomány-szabályozási problémák megoldása, ökológiai szemléletű élőhely-fejlesztési feladatok elvégzése.
|